İşitme cihazı kullanmaya başladığımda kulağım tembelleşir mi?

Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu bilgi kesinlikle yanlıştır, bir hurafedir. Kulak ve anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir. Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir.

Neden daha az duyan kulak yerine daha fazla duyan kulağa cihaz önerilir?

 Bunun sebebi tek kulaktan bile olsa en iyi işitmenin sağlanmaya çalışılmasıdır. Diğerinden iyi duyan kulakta işitme cihazı kullanılarak normal işitmeye daha verimli bir dönüş sağlanır. Tavsiyemiz koşullar ne olursa olsun her iki kulağınızda da işitme kaybı var ise iki kulağınız içinde işitme cihazı kullanmanızdır.

En pahalı cihaz, en iyi cihaz mıdır?

En iyi cihaz kullanıcıya en çok fayda sağlayan, işitme kalitesine bağlı olarak yaşam kalitesini de arttıran cihazdır. Odyoloji-odyometri uzmanları tarafından yapılacak detaylı bir tetkik sonrası denenecek faklı modellerdeki işitme cihazlarından en çok fayda sağlanan model tercih edilmelidir.

İşitme cihazımı ne zaman çıkartmalıyım?

Gece yatarken, duş alırken, havuz veya denize girerken, sauna-hamam vb. nemli ortamlara girerken, abdest alırken, saç kurutma makinesi vb. aletler kullanırken, MR veya Tomografi çektirirken, parfüm ve güneş kremi benzeri kozmetik ürünler kullanırken işitme cihazı kulaktan çıkartılmalıdır.

Pillerimi nereden almalıyım ? Yedek pilleri buzdolabında bekletmeli miyim?

İşitme cihazı pilleri civasız üretilen pillerdir. İşitme merkezlerinden temin edilmelidir. Saat pili uygun değildir.
Yedek piller serin, güneş görmeyen ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu yüzden buzdolabında saklamayınız.

İşitme cihazı kullanımına ne kadar sürede alışırım?

Genelde işitme cihazına alışma dönemi 8 ila 12 hafta sürmektedir. Bu dönemde önemli olan dışardan gelen seslere alışmak, seslere intibak etmek ve yönlerini belirlemektir. Bu müddetin bitiminden sonra kelimelerin algılanması ve gelen seslere alışma dönemi başlar.

Kulak kalıbımı ne kadar sürede değiştirmeliyim ?

Kir, toz gibi etkenlerden dolayı kulağımızdaki kirler(buşon,serumen) kulak kalıplarınızda sararmalar,deformeler meydana getirir. Yetişkinlerde yılda 1 bebek ve çocuklarda kulak anatomisi gelişimlerine göre 3-6 ay da bir kulak kalıpları yenilenmelidir.

Ne kadar sürede işitme testi yaptırmalıyım ?

Var olan işitme kaybınızın takibi veya erken teşhisin önemi için 6-8 ayda bir işitme testinizi yaptırmanız gerekmektedir.